Katsoin elokuvan Arrival äskettäin. Siinä kielitieteilijä opettelee avaruusolioiden kielen, joka välittää kielitieteilijälle kyvyn näkemään tulevaisuuteen. Tämä johtaa sittemmin maailmanrauhaan.

Uskotpa sitä tai et, olen muokannut äskeisellä tekstikappaleella todellisuuttasi. Sanani siis luovat todellisuutta. Sanoillamme ja viestinnällämme on valtaa ja voimaa. Voimme luoda hyvää tai pahaa sanoillamme.

Elokuvassa Interstellar mies viestii mustasta aukossa ajan läpi tyttärelleen, ja välillä itselleen, gravitaation välityksellä morsettamalla. Tämän viestinnän tuloksena tytär pelastaa ihmiskunnan tuholta. Melkoista morsetusta.

Hyvä on, mennään asiaan, vaikka mielestäni sci-fi voikin joskus tarjota uskolle oikeaa antia. Olen matemaatikko toiselta luonnoltani ja kunnon matemaattisessa todistuksessa on hyvät oletukset, jonka pohjalta johtopäätös tehdään, tai paremmin sanoen luodaan, otsikkoani kunnioittaen.

Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. (Joh. 1:1-3)

Voisiko olla niin, että Sana persoonana olisi Jeesus lihaksi tulleena, Jumalana kaikkivoipa ja ajan ulkopuolella sekä voimana värähtelyä, joka tuotti alkuräjähdyksen? Voisiko Sana olla aktiivinen persoona, todellisuutta luova voima ja ajan ulkopuolella oleva Jumala?

Nuo elokuvat antavat mallin viestinnästä ajan ulkopuolella. Joku voisi ehkä tehdä uskon hypyn niiden perusteella ja uskoa Jumalan kykenevän viestimään ajan ulkopuolella. Jumala voisi vaikka vilkaista Jeesusta ristillä ja loikaten ajassa kertoa näkemänsä profeetalle satoja vuosia aiemmin.

Jos Sana on persoona, Hän voisi muuttaa mieltään. Kuvitellaanpa vaikka ihminen, joka rukoilee pelastusta lapselleen. Voisiko Sana aloittaa rukouksen takia projektin lapsen elämässä, jonka tuloksena lapsi ”joutuu” tilanteeseen, jossa häneltä kysytään: ”Haluatko ottaa vastaan pelastuksen Jeesukselta?” Voisiko tämä persoona myös päättää vastata rukoukseen kieltävästi, jos näkee myönteisen vastauksen johtavan ongelmiin tulevaisuudessa?

Jos Sana on voima, voisiko tuo tuuli puhaltaa muissakin ulottuvuuksissa kuin kolmessa tilaulottuvuudessa? Voisiko Jumala puhaltaa Poikansa takaisin aikaan Pääsiäisaamuna? Ajatella, jos tässä olisi totuus. Mitä kaikkea voimme oppia tästä?

Jos taivas on Jumalan luona, on taivas ajan ulkopuolella ja siten kuoltuamme olemme saman tien taivaassa, jos Jumala meidät sinne päästää. Jos Jumala on ennalta määrännyt jotkut pelastukseen ja toiset ei, voimme vaikuttaa rukouksillamme ajattoman persoonan mieleen ja ”rukata” tuota listaa. Vaikka Jumala tietää koko maailmanhistorian kulun, voimme vaikuttaa sen kulkuun elämällämme ja erityisesti sanoillamme. Kysymys kuuluukin:

Uskallatko sanoa: ”Jeesus on ylösnoussut!”?

Sananpalvelijasi, Jukka-Pekka Vehkala, nimeltä kutsuttu.