Suomalaiset ovat uutteria, vaatimattomia eivätkä ole tottuneita kehumaan itseään eli vakkakansaa. Jos joku ei tajua yhteyttä, niin tarkoitan sitä sanontaa ettei pidä pitää kynttilää vakan alla. Se tulee raamatusta. Jeesus kehottaa meitä laittamaan kynttilän lampunjalkaan ei vakan alle. Nuorisolle tiedoksi, että vakka on perinteinen puinen laatikko, jolla mitattiin esim. vakallinen perunoita aikoinaan. Vakka oli siis myös tilavuusmitta. jos siis kynttilän laittaa vakan alle, se ei valaise. Esimerkiksi Will Hunting elokuvassa Good Will Hunting oli lahjakas matemaatikko, muttei aluksi käyttänyt lahjojaan. Hän piti siis "kynttilää vakan alla" eli ei tuonut lahjojaan esiin.

Tutkitaanpa vähän tuota vertausta. Jos kynttilän laittaa vakan, joka on tehty puusta, alle, vakka palaa ennemmin tai myöhemmin. Vertauskuvallisesti voisin verrata sitä siihen, että jos lahjojaan ei käytä tai tuo esiin, alkaa se aikaa myöten "syömään miestä". Tarkoitan, että esim. lahjojaan käyttämätön ihminen alkaa turhautua elämäänsä. Sama pätee minusta myös silloin, jos tietää jotain ja yrittää salata sen. Näin siis silloinkin kun on kyseessä joku positiivinen tieto esim. joku keksintö. Sitten jos joku tekee saman keksinnön myöhemmin ja hän julkaisee sen, niin silloinkos vasta harmi kasvaa entisestään. Kannattaa siis laittaa se kynttilä lampunjalkaan, että kunnia tulee sille, jolle kunnia kuuluu. Saattaahan se kateutta herättää, mutta se ei pitäisi olla liian suuri este.

Kristityille tämä kaikki tahtoo sanoa, että pitää tavoitella ja käyttää kaikkia armolahjoja sekä kertoa evankeliumi kaikille. Esimerkiksi evankeliumin kertominen on joillekin paha paikka. Minullekin se oli sitä eikä se vieläkään todellakaan luontaisesti onnistu. Toisaalta vertausta voi käyttää myös toiseen suuntaan. jos kristitty kokee elämässään paljon Jumalan rakkautta alkaa hänen vakkaansa kuumottaa eikä tiedon sisällään pitäminen ole enää helppoa eli asia huokuu yli kuin kuohuviini. Jos esimerkiksi ihminen käy päivä päivältä iloisemmaksi, alkaa muutkin sen huomaamaan ja alkavat kysellä kaikenlaista. Jos siis sinusta tuntuu siltä, että evankeliumin kertominen on vaikeaa, voit rukoilla Jumalalta sopivia ilonaiheita, että et pysty niitä sisälläsi pitämään. Jumala on sanassaan luvannut jakaa rakkauttaan ylitsevuotavasti. Toki perehtyminen raamattuun ja sen sanomaan antaa jo paljon aihetta iloon ja sen jakamiseen. Monet iloitsee paidasta, jonka saivat puoleen hintaan. Siihen jos vertaa sitä, että saa synnit anteeksi ja iankaikkisen elämän taivaassa, niin sen jo pitäisi riittää motivaatioksi. Ainakin se olisi kertomisen arvoista. Suosittelen siis harkitsemaan olisiko sinusta hyötyä Jumalan valtakunnan leviämisessä. Voisiko Jumala sinua käyttää?