Matematiikassa on erittäin yleinen tapa todistaa lause käyttämällä antiteesiä eli vastaväitettä. Haluan sen soveltaa nyt humanistisemmalle puolelle. Toki asia on tunnettu filosofiassakin, mutta käytännössä en ole asiaan törmännyt paljolti esimerkiksi hengellisissä opetuksissa. Kirjaimet AT otsikossa viittaavat nimenomaan antiteesiin.

Pieni perehdytys aihepiiriin on paikallaan. Jos vaikka halutaan todistaa, että lukujoukko 1,2,3,... on ääretön eli luonnollisten lukujen joukko on ääretön, voidaan se tehdä helposti antiteesin avulla. Antiteesi kuuluu: "Lukuja on äärellinen määrä". Jos lukuja on äärellinen määrä, löytyy suurin joukon alkio eli luku tuosta joukosta, joka on suurin. Olkoon se y. Mutta myös luku y+1 on joukon alkio ja suurempi kuin y, joten y ei ole suurin. Tämä on ristiriita oletuksen mukaan, joten oletus ei pidä paikkaansa. Tällöin luonnollisten lukujen joukko on ääretön. Näin toimii antiteesi matematiikassa. Miten se sitten toimii saarnaamiseen liittyen?

Meillä voi olla oletus, että vain lapsena kastetut ovat hyväksyttäviä kristityiksi. Perustelemme tarkkaan Raamatulla kantamme ja tuomitsemme toisinajattelijat. Hyvin meni. Ahkeroimme Herran puolesta kunniakkaasti. Kiitos Herra viisaudesta, jota annoit. Näetkö puutteen ajattelussa? Tehkäämme teesi: Jumala vihaa aikuiskastajia. Antiteesi on "Jumala rakastaa aikuiskastajia". Sana sanoo (Joh. 3:16): "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän." Siinä ei tehdä poikkeusta aikuiskastajien kohdalla eikä minkään muunkaan kohdalla. Antiteesi on siis oikeassa. Jumala rakastaa aikuiskastajia. Rakastatko sinä kaikkia? Voisiko olla niin, että Jumala pelastaa kaikki ja rakastaa kaikkia, jotka uskovat Jeesukseen? Eikö Jumala olisi sadisti, jos Hän kieltäisi pääsyn taivaaseen aikuiskastajalta, joka uskoo Jeesukseen?