Joulu on taas tulossa. Joulukalenterit, suklaasellaiset, ovat jo myynnissä vaikka adventti ei ole edes vielä alkanut. Tietämättömille tiedoksi, että adventti alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista ja se tarkoittaa odottamisen aikaa. Kirkossa se tarkoittaa Kristuksen syntymän odottamista. Joulu on siis Kristuksen, joka on Jeesus, syntymän juhla; sen että Jumala tuli maailmaan pelastamaan kaikki ihmiset. Se on lyhykäisyydessään kristillisen uskon mukainen joulun sanoma. 

Mitä joulu sinulle tarkoittaa? Onko jouluevankeliumi sinulle joku kertomus, jota luetaan lapsille sopivan tunnelman saamiseksi, että voidaan avata lahjat? Onko joulussa tärkeintä nähdä vanhoja tuttuja ja perhettään ja pitää vanhemmat tyytyväisinä, että voit rehellisesti sanoa välittäväsi heistä, kun käyt heitä aina silloin tällöin tapaamassa? Onko joulu velvollisuudentunnosta ostettujen lahjojen jakamista läheisille? Onko joulu vain perinteiden orjallista noudattamista? Paino sanalla orja.

Täytyy sanoa, että olen huolestunut nykymenosta. Joulu on yhä enemmän kulutusjuhla ja joka asia on kaupallistettu. Mitä muuta tarkoittaa kulutusluottojen käyttö kuin yli varojen elämistä ja kaupallisuuden ihannointia. Onko se joulun sanoman mukaista, että ostetaan lahjoja omien varojen yli? Sitäkö lähimmäisenne oikeasti haluavat? Jos haluavat, niin onko se oikein? Pyytäisin kaikkia miettimään uudestaan motiivinsa tähän kulutushysteriaan.

Sitten haluan kertoa mitä joulu minulle tarkoittaa. Joulu on ensisijaisesti minulle Kristuksen syntymäjuhla, josta haluan iloita lähimmäisteni kanssa. Ja jos joulu saa lapset palaamaan kotiin ainakin kerran vuodessa niin olkoon niin. Mutta pieleen menee, jos kotiin palataan velvollisuudentunnosta. Lahjat edustavat minun joulussa rakkautta lähimmäistäni kohtaan ja kun rakastan lähimmäistäni, rakastan Kristusta. Joulu on pysähtymistä sen ihmeen äärellä, että Jumala nöyrtyi ihmisiä alemmaksi pelastaakseen maailman synnin orjuudesta.

Jeesus oli taivaassa kaikkia enkeleitä ylempänä. Hän oli ikuinen. Hän oli ollut jo luomisessa mukana. Sitten Hän Isänsä tahdon mukaan alensi itsensä, tuli maan päälle, joka oli saastainen synnin orjuuttama paikka taivaan näkökulmasta katsottuna. Eikä Hän tullut kuninkaan hoviin, joka olisi Hänelle oikeutetusti kuulunut. Hän syntyi eläinten syöttökaukaloon eli seimeen eläinten talliin, joka oli siis eläimille tarkoitettu. Ei kovin kaunis näky, vaikka se esitetäänkin nykyään niin kauniina. Lisäksi äitinsä Maria oli arveluttava nainen, koska oli tullut raskaaksi avioliiton ulkopuolella. Nykyään se ei ole iso juttu, mutta siihen aikaan se oli vakava synti. Lisäksi hän syntyi sukuun, suku oli tärkeä juttu silloin myös, joka ei ollut kovin mairitteleva. Suvusta löytyi kaikenlaisia syntisiä.

Jeesus syntyi siis kaikin tavoin hyvin alhaiseksi ihmiseksi. Hän ei todellakaan syntynyt kultalusikka suussa. Kaiken lisäksi maailma ei ottanut häntä kovin lämpimästi vastaan. Herodes yritti tapattaa hänet heti alkuunsa kun sai tietää messiaan syntymisestä ja määräsi joukkolapsimurhan. Toki oli viisaat miehet ja paimenet, jotka iloitsivat, mutta viimeistään ristiinnaulitsemisen aikaan Jeesusta vihasi jo aika monta ihmistä. Tämän halusi Jumala toteuttaa tietäen alusta loppuun kaiken mitä tulisi tapahtumaan. Se kertoo minulle Jumalan uskomattoman suuresta rakkaudesta ihmisiä kohtaan. Jos minä uhraisin oman poikani käärmeen tai hämähäkin puolesta, olisi se vasta pieni rakkauden osoitus verrattuna Jumalan tekoon. Kerrottakoon, että minusta ei kyllä olisi sellaiseen tekoon. En uhraisi poikaani edes kenenkään ihmisen takia.

Siinä on joulun sanoma minun mielestäni. Mieti mikä on omasi! Voisitko sinä ottaa Jumalan lahjan  vastaan? Teollaan Jumala tarjoaa sinulle ikuista elämää Hänen kanssaan. Minä olen sen ottanut vastaan. Ota sinäkin! Lisäksi voisin suositella lisälähteeksi Jaakko Heinimäen Vapahtajan varpajaiset -kirjaa luettavaksi.