Jouluna siivotaan paikat kuntoon, että on mukava viettää juhlaa. Lisäksi pitää virittää sydämen joulu oikeaan asentoon ja siivoon. Pari joululaulua, eiköhän se siitä. Mutta ei se riitä. On unettomuutta, lasten kiukkua, parisuhdeongelmia. Ainakin minulla on, muutaman mainitakseni.

Mikä neuvoksi. Pakeneminen. Sitä keksii kaikkea toimintaa kodin ulkopuolelta, missä kaikki pakoilijat kokoontuvat ja kaikki on niin siistiä ja koristeellista. Harmonista laulua, kauniita koristeita, ystävällisyyttä, suun ruokaa ja lahjoja.

Mutta pudotus joulukirkon kirkkaudesta kodin sotkuun on pitkä. Ei ihme, että moni ei sitä kestä. Joulun lapsi pitää ottaa vastaan sävyisyydellä ja puhtaana, mutta kodin sotkut, riidat ja täyttämättömät lupaukset ja odotukset, pilaavat kaiken. En saa kaikkea ikinä kuntoon. Ei tästä mitään tuu. Näin ajattelin minäkin ihan äskettäin. Ja se on totta. Sitten mietin: ”Mistä apu?”

Jeesus tuli sotkuun. Ja tulee yhä. Ei joulun lapsi odota sydämestäsi puhtautta kun hän tulee. Hän tietää, että sotkua on. Siitä kertoo evankeliumi: likaisesta tallista, johon Hän tulee. Sinun sydämesi on juuri sopiva Vapahtajan tulla.