Olen uusi. Uusi elämänvaihe on minulla aluillaan. Olen lahtelainen. Olen uusi opettaja. Kohta minusta tulee isä, mutta prosessi isäksi on jo alkanut ja neuvolatädin mielestä olen jo isä. Jotkut voisivat ajatella minun isyyteni huippuhetken jo menneen siittämishetkellä ohitse. Itse en ole sitä mieltä. Elämässäni on siis paljon uusia asioita. Nyt aion kertoa tuntemuksiani tästä.

Uudella ei ole kokemuksen tuomaa vakautta. Silloin on avoin vaikutteille. Toisaalta silloin on pallo hieman hukassa. Oma paikka ei ole löytynyt. Paljon kuluu aikaa etsimiseen; niin konkreettiseen kuin henkiseenkin. Pitää etsiä kartta kourassa missä se työpaikka on tai kauppa. Henkisiä etsimisiä ovat vaikka oma paikka työyhteisössä, kotona, sosiaalisissa kuvioissa ja ties missä sosiaalisissa kuvioissa. Elämäntilanteen muuttuessa pitää selvittää omat prioriteetit uudestaan. Kuinka paljon käyttää aikaa työhön ja perheen kanssa olemiseen, kuinka paljon harrastuksiin ja niin edelleen. Tai jos ei mieti, niin jotenkin ne asettuvat kohdalleen. Jokainen sekunti on kuitenkin elettävä.

Muutos tuo mahdollisuuksia. Voi itse muovata helposti elämänkulun mieleisekseen. No ei tietysti ihan vapaasti, mutta nyt siihen on hyvä mahdollisuus. On mahdollisuus luoda uudet rutiinit. Tai voi valita rutiiniksi rutiinittomuuden. Mahdollisuudet ovat moninaiset.

Toisaalta mahdollisuudet voivat tuntua raskailta, kun ei tiedä mitä pitäisi tehdä ja miten edetä uuden tilanteen edessä. Silloin kaipaa kokeneemman neuvoa ja vinkkejä miten edetä. Mahdollisuuksien metsä antaa paljon mahdollisia reittejä, mutta minkä polun varrella on parhaat marjapaikat. Entä jos eksyn? Tässä auttavat elämänviisaus, hyvät neuvot ja kristityillä Jumalan johdatus.

Riskinä uuteen astuessa uuteen elämäntilanteeseen on menneeseen haikaileminen. Voi ruveta surkuttelemaan kuinka ennen kaikki oli paremmin, ja nyt kaikki on huonosti. Menneeseen ei ole paluuta, niin se vain on. Ja totta kai nykyisyys tuntuu kurjalta jos ei mitenkään halua sitä hyväksyä. Tarvitaan avoin mieli ja halua muuttaa suhtautumistaan asioihin. Positiivinen asenne helpottaa elämän järjestämisessä. Vaikka alku tuntuu vaikealta voi elämä asettua raiteilleen hyvinkin nopeasti.