Sting laulaa kappaleessa Shape of my heart nuo sanat. Koko biisi on minulla top 5:ssä, mutta viime aikoina minua on puhutellut juuri tuo lausahdus sattuman geometriasta. Kappaleessa puhutaan mestari-pokerinpelaajasta, joka yrittää löytää numeroiden tanssin takaa kätkettyä lakia, joka kertoisi todennäköisen lopputuleman.

Jäin miettimään tuon pätkän ajatusta syvällisemmin, kuten kunnon matemaatikon tuleekin. Ainakin jos sellainen luonnonlaki olisi, olisi koko elämä kohtalon sanelemaa. Entä voisiko olla osittaista kohtaloa? Tarkoitan, että meistä riippumatta ulkoiset voimat säätelisivät elämäämme jossakin määrin. Elämänkaari on hyvä esimerkki. Se väittää, että elämä alkaa nollatasosta ja päättyy siihen. Afrikkalaisilla on erilainen malli, jos olen oikein ymmärtänyt. Heidän kuvionsa on spiraali, joka nousee iän karttuessa. Ei ole siis yhdentekevää minkä mallin ottaa elämänsä malliksi. Entä toteutuuko malli, jos vain uskoo siihen? Jos uskoo kaareen, on vanhuksena kurjaa. Jos taas uskoo spiraaliin, niin elämä menee sen mukaan. Väitän, että asia voi hyvinkin olla näin.

Voit laittaa koko elämäsi korttipelin varaan kuten esimerkiksi Bond-elokuvassa Casino Royale herra Le Chiffre tekee ja homma kosahtaa. Periaatteessa sattuma voi siis koitua kohtaloksi, jos asettaa uskonsa siihen. Kun tarkemmin siis miettii asiaa, alkaa ahdistus vallata mielen. Jos asetan uskoni väärään kohteeseen, voi se viedä minut mukanaan. Helppo on uskoa, että luottamus keväistä järven jäätä kohtaan voi olla kohtalokasta, mutta voiko luottamus tieteeseen kenties johtaa huonoon lopputulokseen? Kuka pystyy sanomaan todella, että johonkin asiaan on turvallista uskoa?

Jos elämä on tanssia elämän numeroilla, joiden järjestyksen lakia ei kukaan tiedä, mitä jää jäljelle? Oletko sinä keksinyt sattuman geometriaan mitään sääntöjä? Aurinko nousee joka aamu. Minulla on huomenna varaa ruokaan ja katto on pääni päällä. Voitko luottaa siihen? Onko näkemäni maailma totta vai olenko vain osa koneistoa, joka pyörittää robottien maailmaa, kuten elokuvassa Matrix. Mistä tiedät. Tällaisia ajatuksia minulla on ollut tästä asiasta. Minun järki riittää siihen, että on vain uskottava ja yritettävä elää. Epävarmuus on vain siedettävä.

Elämäni viimeisimmät vuodet olen hylännyt järjen päätelmät näiden asioiden osalta ja keskittynyt uskon puoleen. Jos en kerta pysty elämääni rakentamaan järjen varaan, on se rakennettava uskon varaan. Onnekseni otin vastaan uskon Jeesukseen Kristukseen. Se nimittäin on toiminut. Se on toiminut jo kaksi tuhatta vuotta ja toimii minunkin elämässä. Mitä enemmän olen asettanut luottamusta Jumalan voimaan, sitä enemmän ovat asiat alkaneet kääntyä parempaan päin.

Ajattelet ehkä: "Entä sitten? Minulla menee ihan hyvin." Mistä voit tietää huomisesta? Ehkä huomenna kaadut, loukkaat kätesi etkä voi enää jatkaa työtäsi. Mieti tarkkaan mihin uskosi asetat.